sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Palsternakka-suklaakakku ja mallassämpylät

Pyhinä on paitsi tapetoitu ja maalattu makuuhuonetta myös leivottu siinä välissä. Suklaan ja palsternakan yhdistämistä olen miettinyt, mutta en löytänyt kovinkaan montaa ohjetta suomenkielisiltä sivustoilta. Tämä tässä on ihan oma versio.





Palsternakka-suklaakakku

150g voita
½ dl oliiviöljyä
2dl sokeria
3 munaa
1,5 dl raastettua palsternakkaa
3 dl vehnäjauhoja (jauhojen määrä on noin -arvio, riippuen jauhoista)
1 dl tummaa kaakaota
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Täyte ja kuorrutus:
kerma-mascarponevaahtoa sitruunanmehulla ja sokerilla maustettuna
mansikoita

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja munat vaaleaksi vaahdoksi. Lisää raastettu palsternakka.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä voi-sokeri-munavaahtoon. Taikina ei saa olla hirveän paksua, ettei lopputulos ole liian tiivis.
Kaada taikina irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperi pohjalla ja reunat on voideltu. Tein kakun Ikean vuokaan, jonka halkaisija on 19 cm. Paista 200 asteessa n. 30 min.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Vispaa kermaa ja lisää siihen mascarponea samassa suhteessa kuin kermaa. Mausta sokerilla. Lisää sitruunanmehua valmiiseen vaahtoon maun mukaan.

Täytä kakun alimmainen puoli vaahdolla ja siivuta päälle mansikoita. Laita toinen puoli päälle ja kuorruta kakku. Koristele mansikoilla.

Sitten sämpylöihin . Jo aiemmin haikailin sitä, että osaisin tehdä leipää, jonka kuori on rapea ja sisus pehmeä ja jotka eivät maistu seuraavana päivänä hiivalle.  Elämää Koivurannassa -blogissa on sellainen ohje nimellä Maalaissämpylää evääksi. Jostain syystä en saa sitä linkitettyä tähän, mutta blogin selailu kannattaa ja löydät sieltä kaikkea muutakin.


Maltaat paahdetaan kuumalla pannulla ja se tuo maukkaan aromin. Vehnäjauhojen tilalla käytin hiivaleipäjauhoja.


Kohottamisen jälkeen taikinaa ei enää vaivata, vaan leikataan sopiviin paloihin. Kääntelin reunoja sisäänpäin ja sain sämpylöille mukavan muodon.



Laitoin sämpylät paistumaan kuumalle uunipellille ilman leivinpaperia. Pohja paistui mukavan rapsakaksi sämpylöihin tulee tumma, rustiikkinen pinta.



Muutoin on herkuteltu lampaan paahtopaistilla ja rosmariini-timjami -perunoilla, jotka paistoin uunissa ankanrasvassa. Poika teki jälkiruuaksi suklaamoussea ja ihan onnistuneesti.


Pyhät jatkuvat ja hyvä niin.

3 kommenttia:

  1. I've not tried parsnip and chocolate together, but I love both so am interested to try!

    VastaaPoista
  2. Palsternakka ja suklaa. Tätä täytyy kokeilla jossain välissä! Palsternakkaa olen laittanut muffinssitaikinaan, en kyllä suklaan kera. Punajuurisuklaakakku on myös taivaallista!

    VastaaPoista
  3. Palsternakkakakku - melko eksoottista, mutta varmasti hyvää! :) Ja ihana koristelu, tykkään kaikista eniten juuri tuollaista "huolettoman" näköisistä kakuista, nam!!

    Ja komiat sämpylät olet pyöräyttänyt!! Nyt alkoi tekeen itselläkin mieli lisää niitä.... Kaikki on jo pakastimestakin syöty.

    VastaaPoista

Kommenttisi: