tiistai 17. joulukuuta 2013

Sokerisuolattu lohi (Erik Mansikka) ja parit piparit




Tämä Erik Mansikan sokerisuolatun lohen ohje on Turun Sanomista 5.12.2013. Tein 200g koepalan, josko tätä voisi tehdä jouluksi. Laitoin karkeaa suolaa ja hienoa sokeria. Kannattaa kuitenkin käyttää hienojakoista suolaa, koska se imeytyy nopeammin. Suolausaika on vain yksi tunti.

Sokerisuolattu lohi

500g lohipala
250g sokeria
250g suolaa

Sekoita keskenään sokeri ja suola. Hautaa lohipala sokerisuolaseokseen noin tunnin ajaksi.
Pese kylmällä vedellä lohesta sokerisuola pois ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.


Sunnuntai-illan ratoksi tein myös ruispipareita ja perinteisiä perusmuroleipiä. Ruispipareita tehdään Etelä-Pohjanmaalla ja sain niitä anopiltani monena vuonna. Nämä ovat maultaan melko lähellä anopin tekemiä, mutta eivät aivan.


Ruispiparit (45 kpl)

200g voita
100g sokeria
1 tl leivinjauhetta
2½ - 3 dl ruisjauhoja
n. 1½ dl vehnäjauhoja

Hiero pehmeä voi ja sokeri keskenään. Sekoita leivinjauho ruisjauhoihin ja lisää ne vehnäjauhojen kanssa taikinaan. Anna jähmettyä hetken jääkaapissa.
Jauhota leivinpöytä ja kauli taikinasta ohut levy. Ota juomalasilla tai muotilla pyöreitä kakkuja (halkaisija noin 5 cm). Kakkkuihin voi tehdä omenaporalla pienen reiän. Pistele haarukalla. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.

Kannattaa aina paistaa yksi koekakku, niin näkee onko jauhoja tarpeeksi. Jos leviää, niin lisää jauhoja.
Tämä ohje lienee Kotiliedestä.

Perusmuroleivät

200g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilijasokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna. Lisää jauhoihin sekoitetut kuivat aineet ja sekoita.  Älä sekoita voimakkaasti, ettei taikina sitkisty. Anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia. Tee pursottimella ympyröitä leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa 5-8 minuuttia. Älä anna ruskistua.
Myös tämä lienee vanha Kotilieden ohje.

Seija -myrsky vei meiltä sähköt viime perjantaina. Sujui se Hesarin lukeminen näinkin:


                     
  Joulunalusaika on myyjäisaikaa ja olen käynyt jo aika monissa. Tuo tuikkulyhty on nuorten  työpajalta. Sunnuntaina kävin tuttavan kanssa kaksissa myyjäisissä ja löysin harvinaisia hyvyyksiä:



Lähihunajaa, viikunahilloa, Limoncello -kakku ja pizzajauhoja. Lisäksi ostin joulumakkaraa ja Rocky roadia. Löysin myös mustan lampaantaljan, joita olisin ostanut kaksi, jos olisi ollut. Nyt makaan illat sohvalla taljan päällä.


1 kommentti:

Kommenttisi: