keskiviikko 13. elokuuta 2014

Macarons -harjoittelua


Olen harjoitellut macaronsien tekemistä jo kahtena päivänä. Kyllä on vaikeaa. Ensimmäinen ohjeeni oli juurikin se hankala, jossa sokeria ja vettä keitetään 118 asteiseksi siirapiksi ja sekoitetaan valkuaisvaahtoon, lisätään mantelijauhot ja tomusokeri. Lopputulos oli hirveä, siitä on kuva tuolla lopussa.
Nuo ylläolevat tein eilen toisenlaisella ohjeella, jonka löysin Kaikki äitini reseptit -blogista. Onnistuivat vähän paremmin, mutta kaikista ei tullut samankokoisia ja näköisiä eikä tullut kunnollista pitsireunaa.
Pursottaessa ei saisi jäädä huippuja. Minulla jäi. Taikina oli siis liian paksua. Ensimmäisen pellillisen laitoin uuniin enkä tasoitellut huippuja, mutta toiselle pellilliselle tein niin, että kastelin sormen vedessä ja taputtelin huiput pois.  Lisäksi toinen pellillinen ehti huilata kauemmin ja macaronsien pinta ehti kuivua hieman. Se näköjään on tarpeen. Minulla oli marenkien värjäämisen jäljiltä punaista karamelliväriä, joten käytin sitä.
Kaupassa myytävä mantelijauhe on liian karkeaa, joten se kannattaa hienontaa koneella yhdessä tomusokerin kanssa.

Pinkit macaronsit

100g mantelijauhetta
110g kananmunanvalkuaista (n. 3munaa)
200g tomusokeria
4 rkl sokeria

Aloita hienontamalla mantelijauhe ja tomusokeri yhdessä. Pelkkä mantelijauheen hienontaminen ei kuulemma onnistu, vaan se paakkuuntuu.
Siivilöi vielä murskattu jauhe.


Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkauksen aikana ja lopuksi karamelliväri.


Väriä olisi voinut laittaa enemmänkin. Väri vaalenee, kun jauhoseos lisätään.Yhdistä massat varovasti nuolijalla. Laita pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle. Massaa tulee iso määrä, joten pursotustekniikkaa pääsee hyvin harjoittelemaan. Tyllaa käytin ensimmäiseen satsiin, mutta se ei toiminut. Parasta on, kun täyttää pussin, leikkaa kärjestä palan pois ja pursottaa painamalla kärjen paperiin kiinni ja nostaa sitten ylös.


Niin, huippuja ei saisi jäädä. Anna macaronsien levätä ja kuivua ennen uuniin laittamista 10-15 minuuttia. Paista 150 asteessa n. 15 minuuttia.


Tuo alimmainen edustaa ensimmäistä satsia ja ylimmäinen toista. Maku oli ihan hyvä myös ensimmäisessä, mutta ei se ihan macaronsilta näytä.
Täytettä en ole vielä laittanut. Ajattelin valkosuklaaganachea, mutta katsotaan.

2 kommenttia:

Kommenttisi: