sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Melanzane alla Parmigiana eli munakoisovuoka




Päädyin tämän ruokaohjeen äärelle lauantaina, kun luin Hesarin kulttuurisivuilta brittiläisestä kirjailijasta Taiye Selasista. Hän on kirjoittanut kirjan nimeltä Ghana ikuisesti. Kriitikko Juhani Karila sanoo arvostelunsa ensivirkkeessä, että kirjailija vääntää lukijan sydäntä kuin tiskirättiä 400 sivua. No, se siitä, mutta kirjailija mainitsee haastattelussa lempiruuakseen Melanzane alla Parmigianan. Vesi herahti kielelle, kun ajattelin munakoison ja parmesaanin yhtymistä tomaattisessa kastikkeessa.
Netistä löytyi monelaista ohjetta suomeksi, mutta koska halusin tehdä mahdollisimman alkuperäisen version, niin hakeuduin italiankielisille sivustoille. Ainekset oli suht helppo kääntää suomeksi. Löysin vielä videonkin, jossa italianmamma näyttää kädestä pitäen miten ruoka tehdään. Pikaruuasta ei ole kysymys, aikaa täytyy olla. No, aivan alkuperäiseen toteutukseen en päässyt. Kompastuskiveksi muodostui juusto. Ohjeessa juustona käytetään parmesanin lisäksi caciocavallo o provola -juustoa. Se näyttää mozzarellalta, mutta koska cavallo tarkoittaa hevosta ja cacio juustoa, niin arvelin tarkoitettavan hevosenmaidosta tehtyä mozzarellaa. No, eihän sellaista ole missään. Löysin S-marketista kuitenkin maitojuustoa, jossa on hevosen kuva!




Kyseessä on kiuruvetisen Artic Milk:in täysmaidosta valmistettu Kotijuusto, joka on tuorejuusto. Se osoittautui hyväksi valinnaksi, koska se säilytti muotonsa hyvin ja erottuu selvästi kerrosten välistä. Se ei muuttunut venyväksi eikä sulanut näkymättömiin, joten se sopii oivallisesti tähän ruokaan.

Melanzane alla Parmigiano

1-1,5 kg munakoisoja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
300g  viipaloitavaa juustoa (mozzarella tai kotijuusto)
150g parmesaaniraastetta
oliiviöljyä
karkeaa suolaa
hienoa suolaa
sokeria
mustapippuria
2 tölkkiä tomaattimurskaa
tuoretta basilikaa

Siivuta munakoisot ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa. Tähän käy hyvin se keittiöväline, jota minulla ei ole eli mandoliini. Sillähän vedetään siivuiksi vaivattomasti vaikka mitä. Tein töitä fileerausveitsellä ja sain kaikista kolmesta munakoisosta aina 11-15 siivua eli yhteensä nelisenkymmentä siivua.
Pinoa siivut lävikköön kerroksittain ja ripottele väliin karkeaa suolaa (esim. sormisuolaa). Laita lautanen lopuksi kasan päälle ja sen päälle paino.





Valmista sillä välin tomaattikastike.
Kuullota silputut valkosipulit ja sipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska, suolaa, mustapippuria ja sokeria. Anna kiehua n. 15 min. ja lisää silputtua basilikaa ainakin kourallinen. Maista ja lisää, jotain puuttuu. Jätä hautumaan.

Kun munakoisot ovat itkeneet noin puolen tunnin ajan, niin aloita niiden paistaminen. Itse en pyyhkinyt niistä vettä pois ja öljy roiskui paistaessa, joten se olisi ollut aiheellista tehdä. Munakoisoviipaleet paistetaan pannulla runsaassa kuumassa öljyssä.





Sitä mukaa, kun paistat, niin nosta taas lävikköön valumaan. Itse kuivasin siivuja vielä talouspaperilla ennen vuokaan latomista. Munakoisohan imee öljyä kuin pesusieni.





                               Aloita kokoaminen. Alimmaiseksi tomaattikastiketta ja sitten kerroksittain
                               munaskoisosiivuja, parmesaania ja juustoa ja jne.






Päällimmäiseksi tomaattikastiketta ja parmesanraastetta.





Paista 200 asteessa 45-50 minuuttia, kunnes pinta näyttää houkuttelevalta.





Anna vetäytyä jonkin aikaa, jos maltat. Maistuu aivan taivaalliselta ja seuravana päivänä vielä paremmalta.





 

 

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi: