sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Lasagna al Forno ja Carrot Cake - Tamasin Day-Lewisin ohjeet. Ja lopuksi vielä se vuoden 2012 haetuin ruokaohje.

Aivan enismmäiseksi tahdon kiittää ISOSTI kaikkia teitä, jotka olitte meillä uutta vuotta 2013 vastaanottamassa. On niin mukavaa, kun olemme porukassa! Yövieraita oli 10 ja siihen oma väki päälle sekä koira ja kissa.

Sitten ruokaan. Brittiläinen Tamasin Day-Lewis on kirjoittanut kirjan Tamasin's Kitchen Bible (jonka haluan ehdottomasti joskus omistaa). Tämä lady valmisti Market Kitchen -ohjelmassa porkkanakakkua ja niin hyvältä se näytti, että päätin kokeilla. Googlasin vielä muitakin hänen ruokiaan ja päädyin valmistamaan sunnuntairuuaksi Lasagna al Fornoa. Mitään pikaruokaa se ei ole, sillä jauhelihakastiketta pitää ohjeen mukaan keittää kolme tuntia. Erikoista siinä on myös se, että jauhelihakastikkeeseen tulee myös maitoa ja valkoviiniä.
No, tapahtui epäonnistuminen ja onnistuminen. Porkkanakakku ei noussut uunissa enkä saanut siitä kaksikerroksista. Tuli siis perusporkkanakakku, jossa on kuorrutus päällä. Kuorrutus on ihana, koska se tehdään mascarponesta ja voista. Taikinaan laitetaan perusjuttujen lisäksi saksanpähkinää.
Lasagne onnistui ja se maistui riemastuttavalta. Kannattaa kokeilla kumpaakin ohjetta, mutta porkkanakakkua varten pitää tehdä kaksinkertainen annos taikinaa.

Jostain syystä kone ai anna laittaa kuvia, mikä on harmillista, mutta tässä Lasagna al Fornon ohje vapaasti käännettynä.

Lasagna al Forno (Tamasin Day-Lewis)

2-3 rkl oliiviöljyä
25 g voita
2 suurta sipulia
3 sellerinvartta
2 porkkanaa
3-4 valkosipulinkynttä
1 kg jauhelihaa
2 laakerinlehteä
225 ml maitoa
1/3 tl muskottipähkinää
225 ml valkoviiniä
400g tomaattimurskaa
mustapippuria
suolaa

lasagnelevyjä
90g parmensania

Voi ja öljy pannulle. Lisää silputut sipulit, sellerinvarret, porkkanat ja valkosipuli. Anna pehmetä muutama minuutti. Lisää jauheliha, suola ja mustapippuri. Kypsennä liha ja lisää maito. Keitä niin kauan, että maito on imeytynyt lihaan. Lisää muskotti ja valkoviini. Keitä alkoholi pois ja lisää tomaattimurska tölkistä. Hauduta kolme tuntia pienellä lämmöllä (itse haudutin vain tunnin, koska kukaan ei olisi jaksanut odottaa).

Aloita valkokastikkeen teko 45 min ennen jauhelihakastikkeen valmistumista.

voita
600 ml maitoa
2 laakerinlehteä
puolikas sipuli
muskottipähkinää
60 g jauhoja
mustapippuria
suolaa

Lämmitä kattilassa maito, silputtu sipulinpuolikas, muskotti ja laakerinlehdet. Laita toiseen kasariin voi ja lisää jauhot, kun voi on sulanut. Älä ruskista. Kaada lämmin maito päälle ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa lasagnevuokaan. Aloita jauhelihakastikkeella ja raasta joka väliin parmesania. Paista 180 asteessa 30-45 min (riippuu uunin tehokkuudesta).

Tamasinin Carrot Caken ohjeen löytää googlaamalla.

Ai mikä oli se vuoden 2012 haetuin ruokaohje netistä? No, sehän oli Alexander Gulligsenin Avocadopasta. Tein sitä lauantaina ja SE ON JUURI NIIN HYVÄÄ, KUIN KUVITELLA VOI. Miehen kanssa söimme kattilan tyhjäksi. Poika ei suostunut syömään.

Mukavaa viikkoa kaikille! Kevättä kohti mennään : )













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi: