tiistai 22. heinäkuuta 2014

Tähdellinen mustikkapiirakka on päivän kakku no 7


Monenlaisia mustikkapiirakoita olen tehnyt, mutta en tällaista, jonka taikinaan ei tule lainkaan sokeria. Vähän jouduin ohjetta soveltamaan, koska Suomesta ei löydy "vegetable shortening" -rasvaa. Se on jonkinlaista laardintyylistä.  Ohje on King Arthur Flourin sivulta. Siellä on paljon muitakin hyviä ohjeita.

Aloita tekemällä täyte. Tämä täyte on sama kuin Amerikan muorin mustikkapiirakassa. Mustikoita minulla oli ehkä 4dl. Kuumensin ne tilkassa vettä, lisäsin n 1dl sokeria ja 1rkl maissijauhoja. Täyte saa olla kiisselimäisen paksua.

Peruspiirakkataikina (Basic pie dough)

275g jauhoja
1 tl suolaa
188g voita ohuiksi siivuiksi leikattuna (alkuperäisessä ohjeessa oli 142g voita ja 46g vegetable shorteningia. Laskin molempien määrän yhteen, koska rasvaa ovat molemmat)
kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola. Lisää voi ja murenna käsin.


Lisää vettä vähitellen hyvin pieniä määriä, kunnes taikina pysyy kasassa ja siitä voi tehdä pallon.


Laita taikina leivinpaperin päälle ja painele paperin avulla puolin ja toisin taikinaa. Muotoile käsin palloksi.


Jaa taikina kahteen osaan. Pohjaa varten hieman isompi ja kantta varten pienempi pala. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään n. 20-30 minuutiksi, jotta voi jähmettyy sopivasti kaulittavaksi.

Kauli taikina pyöreäksi jauhotetun leivinpaperin päällä ja hieman vuokaa suuremmaksi, jotta saat sen riittämään reunoille asti. Kauliminen on hyvä tehdä auki leikatun muovipussin avulla. Kääntele paperia samalla kun kaulit, että saat pyöreän muodon säilymään. Nosta vuokaan ja poista muovi.


Kauli kansi ja tee siihen piparkakkumuotilla tähtiä tai jotain muuta kuviota.


Nosta kansi pohjapaperin avulla piirakan päälle. Voitele maidolla ja ripottele sokeria päälle. Laita leikkaamasi tähdet piirakan päälle.


Sitten uuniin 200 asteeseen n. 20 minuutiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi: