sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Blinit, possunniska ja muut herkut


Ensimmäistä kertaa elämässäni paistoin blinejä. Ystävänpäivän jälkeiseen iltaan ne olivatkin sopivan suolaiset alkupalat.


Ohje löytyi tattarijauhopaketin kyljestä. Yritän muistaa sen ulkoa: 3dl turkkilaista jukurttia, 2½ dl tattarijauhoja, 15g hiivaaja 1 tl suolaa. Jukurtti lämmitetään kädenlämpöiseksi ja liotetaan siihen hiiva. Lisätään jauhot ja 1 tl sokeria. Annetaan tekeytyä pari tuntia, mielellään enemmänkin. Sitten lisätään 1 keltuainen, 1 rkl sulatettua voita ja kuumaa punaista maitoa muistaakseni 1 dl ja lopuksi vaahdoksi vatkattu valkuainen.


Taikina näytti tältä, kun otin sen jääkaapista noin tunnin odottelun jälkeen. Enempää meillä ei ollut aikaa odotella. Tähän lisätään maito, voi ja suola. Lopputulos on siis hieman löysempi.


Possunniskaa Mirjan ohjeella


Pääruokana lauantaina oli possunniskaa, joka on halpaa ja hyvää, kuten todettiin. Pitkän kypsennyksen se vaatii ollakseen mureaa ja maistuvaa. Mirjalta se käy!
Siis yöllä, kun kotiudumme Lauri Tähkän ystävänpäiväbileistä n. klo 2.30 metsän halki kävellen taskulampun valossa (ja suden jälkiäkin olin näkevinäni), niin Mirja paistoi lihaan värin pintaan ja laittoi pataan yöksi liemeen (keitetty aiemmin päivällä), joka koostui seuraavista aineksista:

1 tlk Mutti -tomaattimurskaa
vasikanfondia 1-2 rkl
valkoviiniä ehkä 3-4 dl
1 pieni tölkki siideriä
1 omena pilkottuna
suolaa maun mukaan

Keitä kasaan jonkin aikaa ja maista. Lientä täytyy olla sen verran, että liha peittyy noin puoleen väliin asti. Padan päälle leivinpaperi ja folio tiukkaan ja uuniin 100 asteeseen ainakin 5-6 tunniksi, mielellään saa olla pidempäänkin.
Kun liha on kypsää, ota osa liemestä, siivilöi se ja lisää runsaasti hunajaa. Valele lihaa ja laita kuumaan uuniin. Valele aina välillä, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kastiketta varten siivilöi loppu liemi padasta, lisää siihen mesiviiniä 1-2 dl ja keitä kasaan. Lisää halutessasi kermaa.


Jälkiruuaksi tein pieniä Pavlova -kakkuja Uudenkaupungin marengista. Päälle kermavaahtoa, lemon curdia, passionhedelmää ja vadelmia.


Ruokajuomana Blue Nun Golden Edition, jossa oli pienen pieniä 20 karaatin kultahippuja.



Sunnuntain menu oli sama, mutta lisättiin vielä toinen alkuruoka eli kasvissosekeitto, jossa oli hieman smetanaa ja saaristolaisleivän muruja.

 
Lauri Tähkän ystävänpäiväbileet Keuruulla olivat ikimuistoiset. Mies hyppäsi pianon päälle ja villitsi yleisön. Olipa hieno kokemus, enpä muista koska olisi viimeksi ollut näin hauskaa.

3 kommenttia:

Kommenttisi: