Alkuperäinen Runebergin leivos
1 naula (425g) voita1 naula (425g) jauhoja
1 naula (425g) sokeria
1/4 naula (n.100g) makeita manteleita
1/4 naula (n.100g) karvasmantelia
2 munaa
Kalttaamattomat mantelit survotaan, ei kuitenkaan hienoksi. Taikina vaivataan erittäin hyvin pöydällä, kaulitaan niin kuin tavallinen torttutaikina hiukan paksummaksi kuin tavallisiin torttuihin. Pyöreillä, pohjattomilla läkkipeltimuoteilla otetaan taikinaa ja paistetaan muoteissa pellillä, ei kovin kuumassa, kunnes ne ovat vaalean ruskeita. Sen jälkeen muotti painetaan taikinaan ja otetaan palasia siten, että raaka kiekko jää alle ja paistettu päälle. Sen jälkeen paistetulle osalle pannaan raa'asta taikinasta rengas ja kaksoisristi päälle ja vähän hilloa väliin, kaikki muotin sisään. Voidellaan munankeltuaisella ja pannaan takaisin uuniin.
Kovin on hankalan kuuloista ja veikkaan, että tuollainen määrä karvasmantelia ei maistu hyvältä.
Töissä olemme tehneet vertailevaa tutkimusta Runebergin tortuista ja kyllä Veraisten leipomo vei voiton. Erään tutkimusryhmän jäsenen mielestä tosin Lidlistä ostettu oli kaikkein paras.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi: