keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Pekoni-parsapiirakkaa vapuksi ja muitakin mukavia juttuja

 En ole postaillut pariin viikkoon, mutta nyt Vapunpäivän aamuna ennen pihatöihin lähtöä (Palmun kanssa) on sopiva hetki.
Melko raskaaksi kokemani kevään vastapainoksi ehdotin taannoin sukulaiskevätristeilyä ja reissu oli onnistunut. Fresita näköjään maistuu meille aina, myös taskulämpimänä. Mukavaa, että lähditte mukaan! Tehdään siitä perinne.
Viime viikonloppuna aloitin haravoimisurakan ja kannoin puutarhakalusteet (huom. yksin!) kuistille vappua ajatellen. Kuvittelin nauttivani siellä aamukahvin ja croissantin, jossa on brietä ja aprikoosihilloa sisällä. Haaveeksi jäi. Aurinko paistaa, mutta kylmä on.

Koska parsan sesonki on juuri nyt ja sitä oli kaupassa runsaasti tarjolla, kokeilin pekoni-parsapiirakan tekemistä. Ohje on ollut joskus Kotiliedessä ja se on berliiniläisen Seija Mielken luoma.

Pekoni-parsapiirakka

500g valmista voi- tai lehtitaikinaa
600g vihreää tai valkoista parsaa
140g pekonia
150g mozzarellaa raasteena (tai siivutettuna)
3 munaa
1dl kermaa
1 dl maitoa
0.5 dl valkoviiniä (mitä sattuu olemaan)
1 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria
hakattua persiljaa

Anna lehtitaikinan sulaa ja kauli se. Levitä voidellun uunivuokan pohjalle ja reunoille.
Kuori parsat (poista juuresta puumainen osa) ja pilko pieniksi paloiksi. Keitä vihreää parsaa suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä muutama minuutti (valkoista parsaa 10 minuuttia). Jäähdytä palat nopeasti kylmällä vedellä.
Pilko pekoni ja paista rapeaksi.
Levitä parsapalat, pekoni ja mozzarella taikinan päälle ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.
Sekoita kulhossa kerma, maito, munat, viini ja mausteet. Kaada esipasitetun piirakan päälle, ripottele persiljasilppu (ja muutama voinokare) pinnalle. Paista vielä 25 minuuttia.

Mitään kovin kevyttä syötävää ei piirakka ole, mutta hyvää se on. Juomaksi valitsin Alkosta pirskahtelevan, Espanjan Valenciasta tulevan Estrella Frizzanten, joka maksoi alle seitsemän euroa. Hyvin sopi tuon piirakan kanssa.

No, on meillä juotu tänä vuonna simaakin. Sitä ei vain ole tarvinnut koskaan tehdä, koska yksikään meidän lapsista ei ole sitä suostunut juomaan.


 Kahden litran satsi simaa.

Maailman paras puutarha - ym. lehti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi: