sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Ihan pihalla kaiket päivät

Kyllä. Eilen ja tänään. Aurinko on paistanut ja luonut sellaiset puitteet, että on ollut aivan pakko olla ulkona. Perjantaina haimme työkavereiden kanssa perennoja Nousiaisista suoraan kasvihuoneelta. Taimet olivat valtavia ja maksoivat 1.50€/pussi. Ostin kolmellakympillä ja sain melkoisen määrän.

Tässä on esikkoja, kultapalloja, töyhtöangervoja, ukonkelloja, auringontähteä, sormustinkukkaa, syysleimua, siperian kurjenmiekkaa, unikkoja, malvikki ja valkoruohosipulia sekä RUUSUKVITTENI.

Etupihalle tekemäni 11 metriä pitkä perennapenkki ei tullut ihan täyteen, joten jotain täytyy vielä hankkia. Kesän kuluessa on toivottavasti nähtävissä erilaisia värejä. Tarkoitus on, että kasvit leviävät ja täyttävät penkin kokonaan. Takana pitkävartiset ja edessä lyhyemmäksi jäävät kukkaset. Kannoin seitsemän 50 litran säkkiä autosta pihalle. Mulla on habaa.


Laitoin myös mansikat amppeleihin ja toivon, että heinäkuussa niistä saisi nimipäiväkakkuun mansikat.



Samoin basilikat pääsivät multiin. Ovat kituneet keittiön ikkunalla tähän asti.



Mitäs me sitten söimme viikonloppuna. Pitkästä aikaa tein uunilohta ja sille simppelin kastikkeen, perunoita sekä salaattia kaikista jämistä mitä jääkaapista löytyi. Myös tortillalasagnea meni kipollinen. Jälkiruokana molempina päivinä tiramisua. Jouduin tekemään siihen kakkupohjan, koska makeanhimoissa oli kaikki gluteenittomatkin savoijardi -keksit menneet parempiin suihin. Myönnän olleeni mukana.

Uunilohi ja simppeli soosi


Arabian lautanen kirpputorilta.

Mausta ruodoton lohifilee merisuolalla, mustapippurilla, ripauksella sokeria ja soijakastikkeella. Anna vetäytyä sen aikaa kun teet salaatin ja keität perunat. Lohta ei tarvitse pitää uunissa kauaa. Sen pitää olla pehmeää, ei sellaista läpipaistettua kuivaa rukkasennahkaa. Kannattaa paistaa grillivastuksen alla, niin saa pintaan kauniin värin.

Soosiin tarvitaan 200g kermaviiliä, 175g tuubi majoneesia sekä 3 rkl sinappikurkkusalaattia. Tilliä olisin myös laittanut, jos sitä olisi ollut.

Juustoinen salaatti

Rapeaa salaattia, kirsikkatomaatteja, sipulinvarsia ja Lidl:n englantilaista cheddarjuustoa murustettuna. Kastikkeeksi oliiviöljyä, balsamicoa, mausteeksi hieman ruususuolaa ja mustapippuria.








Tiramisu (tai ainakin melkein)

Vaahdota kakkupohjaa varten 4 munaa ja 1½ dl sokeria. Sulata pannulla 25g voita, kunnes se alkaa hieman ruskistua. Kaada voisula munavaahtoon ja anna vispautua vielä jonkin aikaa. Lopputulos pitää olla vaalea ja kuohkea. Sekoita kuivat aineet 1½ dl jauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 2 tl vaniljasokeria keskenään ja yhdistä munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperi pohjalla. Paista 25 min.
Jaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Vispaa 4-5 dl kermaa ja 1rkl sokeria. Lisää kermavaahtoon rasiallinen mascarponejuustoa sekä Marsalaa 2-3 rkl. Maista välillä ja lisää Marsalaa, jos haluat tuhdimman maun.  Marsala on tiramisussa se ainoa oikea alkoholi. Oma pikku pullomme on Sisiliasta Marsalan kaupungin torilta ostettu.
Kokoa kakku piirakkavuokaan. Kostuta kakkupohjat vahvalla kahvilla ja täytä kerma-mascarponevaahdolla. Kuorruta kakku lopuksi ja siivilöi kaakaojauhetta päälle.
Kakkua syödessä tuli mieleen, että teen seuraavalla kerralla vielä pari marenkikerrosta väliin. Se toisi mukavaa rapeutta. Se ei sitten ole kai enää tiramisu ja jokin muu misu.

Tällaista tällä viikolla. Ai niin, ne tomaatintaimet on istutettu myös suurempiin purkkeihin ja laitettu aurinkoisimpaan paikkaan. Kasvihuonetta minulla ei vieläkään ole.











1 kommentti:

  1. Jes, hieno homma. Kerrankin kunnon bloki, hienot ruokaohjeet

    VastaaPoista

Kommenttisi: