sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Karjalaisäidin kaalikääryleet ja muunnelma. Pikapiirakka mustikoista.

Torstaina päätin, että lauantaina teen kaalikääryleitä ja tuskin maltoin odottaa, että pääsen hommiin. Jo etuläteen hehkutin itselleni ja perheelle kuinka hyviä ne ovatkaan. Teini kuitenkin ilmoitti, ettei aio niitä syödä. Eikä syönyt.


Koska äitini on syntynyt ja kasvanut rajan takana ennen evakkoon lähtöä, niin ajattelin, että hänellä jos kenellä on kompetenssia neuvoa miten alan purkaa kahta kookasta kaalinpäätä.


Äiti neuvoi: Koko kaali kiehumaan. Sitä mukaa kun kaali kypsyy, niin lehti kerrallaan irroitetaan kannasta. Koversin tosin osan kannasta pois, koska ajattelin, että lehdet on siten parempi irroittaa.



Leikkasin pienellä veitsellä varovasti lehden irti kannasta ja nostin jäähtymään. Kahden kaalin kanssa meni aikaa, joten ihan odotellessa tämä ruoka ei valmistu. Pitää varata aikaa tuntitolkulla. Kun lehdet on irroitettu, niin jäljelle jää pieni "kaalin sydän" eli pienimmät lehdet. Niistä ei ole kääryleeksi, joten ne pilkotaan täytteeseen.


 Ohensin kypsän lehden lehtiruotia veitsellä, niin kääryle oli helpompi rullata.


Kaalikääryleen täyte

Määrät riippuvat siitä kuinka suuren satsin kääryleitä tekee. Itse sain kahdesta kaalista 23 käärylettä.

1 dl puuroriisiä. Keitin myös kvinoaa (tämä on se muunnelma).
sika-nauta -jauhelihaa 700g.
2 sipulia
kaalisilppua
suolaa, musta- ja valkopippuria (myös muskottia, jos siitä pitää)
siirappia

keitä riisi/kvinoa/ohra tms. kypsäksi
paista jauheliha, silputut sipulit ja kaalinsydämet
mausta jauheliha suolalla, musta- ja valkopippurilla (ja muskotilla)
sekoita riisit ja jauheliha
lisää hieman siirappia
maista ja mausta lisää, jos siltä tuntuu

Laita täyte lehden keskelle ja taita reunat molemmin puolin täytteen päälle niin, että täyte peittyy ja rullaa lehti alhaalta ylöspäin. Laita kääryleet tiiviisti vuokaan, niin ne pysyvät hyvin kasassa.




                                      

Laita kääryleiden päälle muutama voinokare ja siirappia. Laita uuniin 200 asteeseen ja anna kypsyä, kunnes pinta alkaa näyttää mukavan paistuneelta. Siirappia voi lisätä paistamisen aikana.
Kun otat kääryleet uunista, niin sivele vielä voi-siirappi seoksella.

Tässä on teinin ruoka. KinkkuSIUNAUS rosamundaperunoista.
Viikonlopun leipomus on  Pikainen mustikkapiirakka. Sen tekee, vaikka väki istuisi jo pöydässä.



1.5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
4 tl vanilijasokeria
1.5 tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl sulatettua voita
2 dl piimää

sekoita kuivat aineet, lisää muna, piimä ja sulatettu voi

voitele piirakkavuoka ja kaada taikina siihen, ripottele päälle mustikat
paista 200 asteessa 20-30 min, kunnes näyttää kypsältä

Alkuperäinen ohje taitaa olla Ruokala.fi:sta

Koska lauantaina on vauhti päällä, niin tein Tartton kauppahallista ostamastani keltaisesta jättikesäkurpitsasta Oranssia kesäkurpitsahilloa. Ohje on Ruoka- ja viinilehden säilöntäkilpailun voittaja. Ohje on lehdessä 6/2013. Siitä myöhemmin tällä viikolla. Nyt täytyy mennä ulos.








































2 kommenttia:

  1. Kaalikääryleet ovat niin hyviä. Niitä on mukava tehdä talkoilla, saa samalla jutustaa ja kaalikääryleitä saa huomaamatta 2-3 huusholliin.

    VastaaPoista
  2. Niinpä ja makkaratalkoot ne vasta mukavat olisi. Olen yrittänyt porukkaa suostutella, mutta vielä ei oikein oe ottanut tulta.

    VastaaPoista

Kommenttisi: