maanantai 29. heinäkuuta 2013

Suppilovahvero-omenapiiras

Tämä resepti on VIINI -lehdestä nro 5/2011

Piirakka täytyy tehdä pieneen vuokaan (22-23 cm). Normaali piirakkavuoka on ehdottomasti liian suuri, kuten kuvasta näette. Käytin tähän kaikki loput kuivatut suppikset ja lisäsin niihin vettä vain sen verran kuin ne vetivät eli tuli ihan tuoreen näköistä tavaraa eikä lientä jäänyt yhtään.




Suppilovahvero-omenapiiras

Pohja:
100g huoneenlämpöistä voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Nypi rasva, jauhot ja suola tasiaseksi massaksi. Lisää joukkoon vesi nopeasti sekoittaen.
Painele taikina voidellun vuokan (22-23cm) pohjalle ja reunoille. Vuoraa alumiinifoliolla reunoja myöten ja täytä esim. kuivatuilla herneillä. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa 10 minuuttia. Poista herneet ja folio, pistele pojaa haarukalla ja paista vielä muutama minuutti.

Täyte:
200 g suppilovahveroita (tuoreita) Kuivatut kannattaa liottaa ja punnita.
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 (kotimaista) omenaa
1 tl raastettua inkivääriä
1/6 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl rosmariinia (hienonna, jos käytät tuoretta)
1/4 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 tl suolaa

Puhdista sienet ja hienonna suurimpia. Haihduta niistä neste kuivalla kuumalla pannulla. Lisää rasvat ja paista sieniä muutama minuutti.
Kuori sipulit ja omenat. Hienonna sipulit ja kuutioi omenat. Lisää sienten joukkoon. Jatka paistamista n. 5 minuuttia, kunnes alkavat pehmentyä. Lisää mausteet ja maista.
Levitä täyte piirakkapohjan päälle.

Muna-kerma:
1 muna
1 dl ruoka- tai kuohukermaa
½ dl basilikan lehtiä hienonnettuna
100g raastettua parmesania

Sekoita ainekset keskenään ja kaada piirakan päälle. Lisää basilikan lehdet viimeiseksi.
Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on kiinteä ja saanut hieman väriä.


Kyseisessä lehdessä piirakan kanssa suositeltiin kyytipojaksi italialaista Il Passo di Sabina 2009 valkkaria, mutta me joimme puoliksi pullon jamaicalaista olutta.

Pari viikkoa vielä lomaa :)

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen yhdistelmä suppilovahveroa ja omenaa, ja vielä mausteeksi inkivääriä ja muskottipähkinää. Tätä on melkein syksymmällä kokeiltava.:)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla, sillä piirakka on todella hyvää. Maku on vahva. Tuo ottamani kuva ei oikein anna oikeutta tälle erinomaiselle suolaiselle leivonnaiselle.

    VastaaPoista
  3. Tosiaan, mielenkiintoiselta vaikuttava resepti! Tää on laitettava muistiin :)

    Mites, valmistetaanko noi kuivatut suppikset ihan samalla tavalla kuin tuoreet? Lisätäänkö niihin vettä ennen paistoa vai paiston aikana? Oon ihan pihalla näiden sienien kanssa ja varsinkin kuivattujen ;)

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, mitäs tapahtui? Yritetääs uudestaan. Jotakin hämminkiä tapahtui äsken vastaukselleni. Eli 200g on tuoreiden suppisten määrä. Itse otin kuivattuja kolme-neljä kourallista kippoon ja lisäsin vettä vain hieman. Sienet imaisevat veden heti, joten on helppo nähdä, koska ne ovat riittävän kosteita. Mielestäni suppiksia ei tarvitse liottaa isossa vesimäärässä. Osa aromeista jää veteen. Sitten sienet kuivalle kuumalle pannulle ja lisätty vesi haihdutetaan aivan kuten tuoreistakin sienistä.
      Minäkään en ole mikään sieniasiantuntija enkä kerää niitä itse. Ostan tuttavalta valmiiksi kuivattuja suppiksia syksyisin muutaman pussillisen. Uutta satoa tässä odotellaan.

      Poista

Kommenttisi: