sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Lasagne no 1

Tänään sen tein. Nimittäin ensimmäistä kertaa lasagnen itse valmistetuista lasagnelevyistä. Etukäteen varauduin siihen, ettei ensimmäisellä kerralla voi onnistua, mutta hyvin meni.




Jauhot hankin jo viime viikolla. Ne ovat kellertäviä ja hienon hienoiksi jauhettuja.


Kaksi munaa ja 200g jauhoja ja ripaus suolaa. Vaivaamisen aikana jouduin lisäämään hieman öljyä ja vettä, koska taikina oli liian kuivaa ja lähti murenemaan.

 
 
 
 
 

Taikina lepäsi muovipussissa parikymmentä minuuttia ja sitten taputtelin sen litteäksi.


Ensimmäisen kaulinnan jälkeen tulos oli tämä. Käänsin taikinan pitkittäin kaksin kerroin ja jatkoin kaulimista numerojärjestyksessä.


Lopputulema oli pari metriä ohutta lasagnelevyä. Siis aivan liian paljon. Ajattelin, että se on liian ohuttakin, mutta ei se kyllä haitannut. Yksi muna ja 100g jauhoja olisi riittänyt.


 Leikkasin levyistä sopivan mittaisia paljoja ja kokosin kerroksittain bolognesen ja juusokastikkeen kanssa.

Lopuksi päälle mustaleimaa ja uuniin 200 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi.

Koko urakka kannattaa aloittaa kastikkeiden teosta. Bolognesen tein ensimmäiseksi, jotta se ehtii muhia jonkin aikaa.

Bolognese -kastike

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 sellerinvarsi
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
loraus tummaa balsamicoa
700g jauhelihaa
suolaa, mustapippuria, muskottia, oreganoa (ja Sisiliasta tuomaani yrttimaustesekoitusta, jossa on chilä, valkosipulia, ja erilaisia yrttejä)
(Mutti -soosia. Ohje löytyy paitsi omasta blogistani myös googlettamalla.)

Kuullota öljyssä sipuli ja valkosipuli. Murskaa kutterissa porkkanat ja sellerinvarsi ja kuullota sipuleiden kanssa. Lorauta hieman balsamicoa joukkoon. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta. Lisää tomaattimurska ja puoli purkillista vettä. (Lopuksi Mutti -soosia.) Maista ja lisää mausteita, jos tarve vaatii. Anna kiehua poreillen niin kauan kuin mahdollista, vaikka tunteja.

Juustokastike

25-50g voita kattilaan
lisää vehnäjauhoja sen verran kuin rasva vetää
maitoa
suolaa, mustapippuria, muskottia, valkopippuria
juustoraastetta (parmesania, mustaleimaa tms. vahvaa juustoa)
sekoittele, kunnes sakenee
Kokoa lasagne laittamalla kerroksittain kastikkeet ja lasagnelevyt. Alimmaiseksi ja päällimmäiseksi bolognesea. Päälle juustoraastetta.

Hain pakastimesta (se kun sijaitsee ulkorakennuksessa) mansikoita ja mustikoita tarkoituksena tehdä jälkiruuaksi lättyjä ja marjoja, mutta niitä ei kukaan jaksanut ajatellakaan.

Huomenna taas töihin. Oikeastaan minun piti siivota kaappeja tämä viikonloppu, ne kun tursuavat tavaraa enkä meinannut jauhohankintojanikaan saada mahtumaan mihinkään. Se homma jäi taas tekemättä. Aamulla, kun kävelin postilaatikolle, niin minusta ulkona tuoksui kevät. Prismaan oli tuotu siemenpussit esille. Pakko oli vähän vilkaista. En ostanut vielä, vaikka pelargoniat ainakin pitäisi kai jo laittaa alulle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi: