sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Täydellinen risotto ja muita herkkuja

Tomaattirisotosta tuli täydellistä. Eli perus risotto bianco sekoitettuna kirsikkatomaatteihin, basilikaan, valkosipuliin ja oliiviöljyyn. Laitan ohjeen vielä tuonne kuvan alle. Muutoinkin ruokani onnistuivat tänä viikonloppuna niin, että olisin toivonut koko suvun olevan niitä syömässä. Risoton lisäksi tein poronpotkapataa ja sitä hittijälkkäriä eli pop corn -jäätelöä.


Tomaattirisotto (Jamie Oliver)

Valmista ensin risotto bianco eli laita kattilaan oliiviöljyä, 1-2 silputtua salottisipulia sekä pari pilkottua sellerinvartta. Kypsennä 10 minuuttia välillä sekoitellen.  Tänä aikana voit valmistaa toisessa kattilassa kanaliemen joko kuutiosta tai fondista, jos itsekeitettyä lientä ei satu olemaan. Reilun litran verran riittää. Tämän jälkeen voit lisätä  sipulin ja sellerin joukkoon hieman valkoviiniä, mutta jos sitä ei ole niin lorauta hieman valkoista balsamicoa hapokkuutta tuomaan.
Mittaa kolme kourallista carnaroli -risottoriisiä ja pyörittele kattilassa. Lisää hieman suolaa. Sitten alkaa kanaliemen lisäily. Lisää kanalientä noin kauhallinen minuutin välein 16 kertaa. Lopuksi lisää nokare voita ja kourallinen parmesanraastetta. Sekoita. Laita sitten kansi päälle ja anna hautua pari minuuttia. Tuona aikana laita pieneen kattilaan oliiviöljyä, kirsikkatomaatteja (itselläni oli nahistuneita puoli rasiallista ja käytin ne), raastettu valkosipulin kynsi ja tuoretta basilikaa maun mukaan.
Kypsennä niin kauan, että tomaatit ovat pehmeitä. Sekoita riisien joukkoon.

Sitten poronpotkapataa.




Poronpotkapata

Poronpotkapaloja n. 1kg
Porkkanoita, lanttua, laakerinlehtiä pari, suolaa, mustapippuria, maissijauhoa, riistafondia, punaviiniä

Huuhtele veret pois potkista ja kuivaa ne. Leivitä potkat maissijauhoissa, joihin on sekoitettu suolaa ja mustapippuria. Paista voissa niin, että saavat sopivasti väriä. Maissijauho saostaa padan sopivasti.

Laita potkat pataan ja kaada päälle vesi-fondi-punaviinilientä (maista suolaisuus) niin paljon, että lihat peittyvät. Pilko kasvikset joukkoon ja lisää mausteet.

Kansi päälle ja uuniin 200 asteeseen pariksi tunniksi. Pudota lämpö noin 80 asteeseen asteeseen ja anna olla yön yli. Aamulla lisää lämpö 150 asteeseen jatka kypsennystä ilman kantta tunti-pari, jotta liemi tiivistyy.

Sitten jälkiruokaan:


 

Pop corn -jäätelö  (Ruoka ja viini -lehti 2/2013)

n. 8 palloa

3½ dl kuohukermaa
5 dl täysmaitoa
½ tl suolaa
4 huoneenlämpöistä keltuaista
3/4 dl sokeria

Pop cornit
1 rkl öljyä
½ dl maissinjyviä

Lisäksi suolapähkinöitä, kinuskikastiketta ja pop corneja

Valmista pop cornit kattilassa eli kaada maissinjyvät öljyn joukkoon ja anna kuumentua. Muista kansi päälle!

Mittaa kerma, maito ja suola kattilaan. Lisää pop cornit joukkoon ja kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 1 tunnin ajan.

Siivilöi pop cornit pois maito-kermaseoksesta. Puristele kaikki mahdollinen neste talteen pop corneista ja heitä ne sitten pois.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kuumenna maito-kermaseos kiehumispisteeseen ja lisää kuuma seos ohuena nauhana keltuaisvaahtoon. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä seosta hiljalleen 10 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kaada seos pakastimenkestävään astiaan ja anna olla pakastimessa vähintään kuusi tuntia. Sekoita kerran tunnin kuluttua pakastamisesta.

Ota jäätelö sulamaan muutama minuutti ennen tarjoilua. Ota jäätelökauhalla palloja, lisää suolapähkinärouhetta ja kinuskikastiketta ja halutessasi pop corneja ja rohkeimmille vielä kermavaahtoa.


Sellainen oli menu tänä viikonloppuna.  Uutta viikkoa aloitellaan ja odotetaan josko joku tulisi taas käymään. Osa nuorisosta on Kuubassa ja viilentyvät siellä kylmällä rommilla. Täällä tehdään lumitöitä taas kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi: