sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Hirvilihapullat ja peurakastike



Isänpäivä 11.11.2012

Hirvilihapullat peurakastikkeessa

Puikulaperunat

Uunijuurekset

Papukääröt


Isänpäivän menu oli riistapitoinen, koska vahvat maut sopivat hyvin tähän pimeään marraskuuhun. En vielä raaskinut käydä käsiksi peuranlihoihin, joita sain Eevalta.  Sen sijaan jonotin  lauantaina Mestaripalvissa hirvijauhelihaa ja siinä odotellessa (20 ihmistä edelläni numerojärjestyksessä) tutkin pakastealtaiden tarjontaa. Päädyin ostamaan paloiteltuja peuranluita. Niistä saa oivallisen kastikepohjan hirvilihapullille.
Kotona laitoin luut suureen kattilaan kylmään veteen punasipulien, pippureiden, laakerinlehtien, juuresten ja yrttien kanssa. Annoin kiehua hiljalleen yömyöhälle ja saamutin levyn, kun kävin nukkumaan. Aamulla herätessä napsautin levyn taas päälle ja keittelin hiljaisella tulella. Yhteensä keittelin kastikepohjaani ainakin12 tuntia.


Luut ja muut kiehumaan 12 tunniksi.
Punasipulia, porkkanoita, naurista, timjamia, rosmariinia, salviaa ja pippureita.
Vettä niin paljon, että luut peittyvät.


Siivilöin liemen ja tämä jäi jäljelle.

Lisäsin liemeen punaviiniä aika reilusti, lihaliemikuution (fondi olisi ollut parempaa) ja keittelin kasaan puolisen tuntia voimakkaasti. Sitten lisäsin purkillisen säilykekirsikkatomaatteja (Mutti on paras) ja taas keitettelin kunnes tomaatit alkoivat sekoitettaessa hajota. Sammutin levyn ja annoin hieman jäähtyä ennen kuin porasin sauvasekoittimella sattumat sileiksi.


Hirvilihapullat

n. 500g hirvijauhelihaa
400 g sika-nautajauhelihaa
100g italialaista Pancetta -pekonia (saa Prismasta)
2 sipulia
1,5 dl korppujauhoja
1,5 dl kermaa
2 munaa
suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta, salviaa, mustapippuria

Paista sipulit öljyssä ja lisää silputtu Pancetta. Anna ruskistua hieman. Sekoita jauhelihojen joukkoon. Lisää kermaan liotetut korppujauhot, munat ja mausteet. Paista pannulla koepala ja jos maut on kohdallaan, niin pyörittele pulliksi ja esipaista pannulla voissa, niin että saat kauniin paistopinnan.
Siirrä pullat uunivuokaan, laita folio päälle ja anna olla 200 asteessa vajaa tunti (riippuu uunista).

Kun otat pullat uunista, kaada kastike uunivuokaan pullien päälle. Tarjoa puikulaperunoiden ja uunijuuresten kanssa.

Uunijuurekset

Porkkanoita, nauriita, lanttua, punajuuria ym. sen mukaan paljonko väkeä on syömässä.
Kuori juurekset ja pyörittele hetki paistinpannussa
Sekoita 0,5 dl oljyä ja 0,5 dl hunajaa, timjamia, rosmariinia, suolaa ja mustapippuria
Kaada seos juuresten joukkoon ja sekoittele
Laita juurekset uunivuokaan ja hauduta uunissa tunnin verran (siellä hirvipullien vieressä)

Papukääröt

Esikeitettyjä papuja (Lidlssä myydään hervottoman suuria pusseja ihania ranskalaisia papuja)
Ilmakuivattua kinkkua

Laita jäiset pavut kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä 10 minuuttia.
Valuta ja anna hieman jäähtyä.
Tee pavuista ja kinkkusuikaleista nippuja ja lämmitä paistinpannulla, kunnes kinkku hieman sulaa.

2 kommenttia:

  1. Uskomatonta, keitit 12 tuntia lihalientä? Se oli varmasti hyvä kastike! Meillä oli niin paljon tylsempi menu, mutta sienirisotto toimi kyllä hyvin. Iloa uuteen viikkoon! Mä olen muuten kokonaan unohtanut sen sun tyynyliinan, joko olet hakenut sen vai käynkö vielä katsomassa?

    VastaaPoista
  2. Juu, 12 tuntia keitin ja sitä voisi kyllä keittää tuplasti tuon ajan, jos oikein haluaa hifistellä.
    Kiitos ilon toivotuksista. Iloa ja valoa nyt tarvitaankin. Samaa sinulle :)

    P.s. Isänpäiväkakkuna oli ihan vaan Frödingenin gluteeniton marenkikakku.

    VastaaPoista

Kommenttisi: