sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kaikkea kivaa...

Viikonlopun sää oli taas aivan mainio ja muutoinkin oli kaikkea mukavaa. Perjantaina vietimme ystävän polttareita saunoen ja kuoharia ym. kilistellen sekä erilaisia hyvyyksiä syöden.Tarjoilu oli nyyttärimeiningillä ja vein mennessäni pullon valkkaria ja tämän suolaisen kakun, joka on Keikautettu kinkkukakku ja löytyy www.kinuskikissa.fi sivuilta.


Tulevan morsiamen sisko oli tehnyt makeaksi palaksi mangojuustokakkua.


Viikonloppuna pääsin myös kauan kaipaamiini kevätkylvöihin. Ostin Tori.fi:sta kaksi viljelylaatikkoa hintaan 25€/kpl ja ne ovat ihan PRO -tasoa. Ne ovat aika suuria 120x80 ja multaa niihin meni kolme 50 litran säkkiä kumpaankin. Laitoin ne entisen hiekkalaatikon paikalle, käänsin vähän maata, laitoin sanomalehtiä paksun kerroksen alle ja mullat päälle. Nyt on erilaisia salaatteja itämässä. Siirsin basilikat toiseen reunaan ja hajoitin kaupan salaattikimpun jämät neljään osaan. Reunoille kehäkukan siemeniä tuholaisia torjumaan.



Naapuri uusi mansikkamaataan ja olisin saanut sieltä mansikantaimia vaikka kuinka paljon, mutta pystyin ottamaan vain kuusi ja laitoin ne parvekelaatikkoon takapihalle. Nousiaisista hakemani perennat ovat kaikki lähteneet viikon sisällä hienosti kasvamaan. Ihanaa, että on vasta toukokuu ja kaikki on vielä edessä.
Tosin toivon, että saamani punkinpureman johdosta ei ole mitään uutta odotettavissa. Menen taas huomenna lääkäriin. En tiedä johtuvatko nykyiset jalkavaivat punkista, joka poistettiin 13.5.

Viikonlopun kulttuuriannos tuli taas Turun Klubilta. Oman lapsen soittamisen katsominen on ristiritaista. Samalla kun iloitsee huikeasta osaamisesta ja antautumisesta niin samalla pelkää, että poika romahtaa, kun mättää niin voimalla.


Obedient Chaosta odotetaan.

Sunnuntain ruoka oli sitä mitä pakastimesta löytyi eli poron potkaa ja pääsiäisestä jääneitä karitsan satulakyljyksiä. Kierittelin potkat maissijauhossa, suolassa ja mustapippurissa. Paistoin pannulla pinnat kiinni ja kaadoin pataan. Kuullotin palsternakkaa, porkkanaa ja sipulia ja lisäsin lihojen päälle. Karitsan kyljyksissä oli valkosipulia ja yrttejä valmiina, joten paistoin niitä hetken ja laitoin päällimmäiseksi pataan. Litran verran vettä päälle, pari laakerinlehteä, pippureita ja liemikuutio. Uuniin 200 asteeseen tunniksi, sitten lämmöt pois ja annoin olla koko yön.

Tässä on porot ja karitsat sekaisin.


Nyt on kulunut tasan vuosi siitä, kun aloitin Veeran opastuksella tämän blogin pitämisen. Tämä on oikeastaan ihan hauskaa puuhaa. Vähän niin kuin kirjoittaisi kirjeitä tutuille ja tuntemattomille.
Ensi viikonvaihteessa päättyvät koulut ja siinä on juhlan aihetta niin kotona kuin sukulaisissakin. Sunnuntaina menemme kuuliaiskirkkoon.

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Ihan pihalla kaiket päivät

Kyllä. Eilen ja tänään. Aurinko on paistanut ja luonut sellaiset puitteet, että on ollut aivan pakko olla ulkona. Perjantaina haimme työkavereiden kanssa perennoja Nousiaisista suoraan kasvihuoneelta. Taimet olivat valtavia ja maksoivat 1.50€/pussi. Ostin kolmellakympillä ja sain melkoisen määrän.

Tässä on esikkoja, kultapalloja, töyhtöangervoja, ukonkelloja, auringontähteä, sormustinkukkaa, syysleimua, siperian kurjenmiekkaa, unikkoja, malvikki ja valkoruohosipulia sekä RUUSUKVITTENI.

Etupihalle tekemäni 11 metriä pitkä perennapenkki ei tullut ihan täyteen, joten jotain täytyy vielä hankkia. Kesän kuluessa on toivottavasti nähtävissä erilaisia värejä. Tarkoitus on, että kasvit leviävät ja täyttävät penkin kokonaan. Takana pitkävartiset ja edessä lyhyemmäksi jäävät kukkaset. Kannoin seitsemän 50 litran säkkiä autosta pihalle. Mulla on habaa.


Laitoin myös mansikat amppeleihin ja toivon, että heinäkuussa niistä saisi nimipäiväkakkuun mansikat.



Samoin basilikat pääsivät multiin. Ovat kituneet keittiön ikkunalla tähän asti.



Mitäs me sitten söimme viikonloppuna. Pitkästä aikaa tein uunilohta ja sille simppelin kastikkeen, perunoita sekä salaattia kaikista jämistä mitä jääkaapista löytyi. Myös tortillalasagnea meni kipollinen. Jälkiruokana molempina päivinä tiramisua. Jouduin tekemään siihen kakkupohjan, koska makeanhimoissa oli kaikki gluteenittomatkin savoijardi -keksit menneet parempiin suihin. Myönnän olleeni mukana.

Uunilohi ja simppeli soosi


Arabian lautanen kirpputorilta.

Mausta ruodoton lohifilee merisuolalla, mustapippurilla, ripauksella sokeria ja soijakastikkeella. Anna vetäytyä sen aikaa kun teet salaatin ja keität perunat. Lohta ei tarvitse pitää uunissa kauaa. Sen pitää olla pehmeää, ei sellaista läpipaistettua kuivaa rukkasennahkaa. Kannattaa paistaa grillivastuksen alla, niin saa pintaan kauniin värin.

Soosiin tarvitaan 200g kermaviiliä, 175g tuubi majoneesia sekä 3 rkl sinappikurkkusalaattia. Tilliä olisin myös laittanut, jos sitä olisi ollut.

Juustoinen salaatti

Rapeaa salaattia, kirsikkatomaatteja, sipulinvarsia ja Lidl:n englantilaista cheddarjuustoa murustettuna. Kastikkeeksi oliiviöljyä, balsamicoa, mausteeksi hieman ruususuolaa ja mustapippuria.








Tiramisu (tai ainakin melkein)

Vaahdota kakkupohjaa varten 4 munaa ja 1½ dl sokeria. Sulata pannulla 25g voita, kunnes se alkaa hieman ruskistua. Kaada voisula munavaahtoon ja anna vispautua vielä jonkin aikaa. Lopputulos pitää olla vaalea ja kuohkea. Sekoita kuivat aineet 1½ dl jauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 2 tl vaniljasokeria keskenään ja yhdistä munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperi pohjalla. Paista 25 min.
Jaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Vispaa 4-5 dl kermaa ja 1rkl sokeria. Lisää kermavaahtoon rasiallinen mascarponejuustoa sekä Marsalaa 2-3 rkl. Maista välillä ja lisää Marsalaa, jos haluat tuhdimman maun.  Marsala on tiramisussa se ainoa oikea alkoholi. Oma pikku pullomme on Sisiliasta Marsalan kaupungin torilta ostettu.
Kokoa kakku piirakkavuokaan. Kostuta kakkupohjat vahvalla kahvilla ja täytä kerma-mascarponevaahdolla. Kuorruta kakku lopuksi ja siivilöi kaakaojauhetta päälle.
Kakkua syödessä tuli mieleen, että teen seuraavalla kerralla vielä pari marenkikerrosta väliin. Se toisi mukavaa rapeutta. Se ei sitten ole kai enää tiramisu ja jokin muu misu.

Tällaista tällä viikolla. Ai niin, ne tomaatintaimet on istutettu myös suurempiin purkkeihin ja laitettu aurinkoisimpaan paikkaan. Kasvihuonetta minulla ei vieläkään ole.











sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Äitienpäivä

Heräsin klo 7.30. Keittiössä oli pöydällä croissanteja ja aprikoosihilloa sekä kahvia tuossa retrotermarissa, jonka löysin lauantaina kirpparilta 5 eurolla. Pöydällä oli myös sininen paketti.

Yritin syödä aamiaista ulkona, mutta kylmähän siellä oli vielä siihen aikaan, joten pakko oli siirtyä sisälle. Muut nukkuivat. Avasin paketin. Ahaa, crocsit ja ihan aidot!

Uudet crocsit jalassa luin Hesaria kaksi tuntia ja Turun Sanomat päälle. Edelleen mies ja poika nukkuivat.  Kiersin talon kissan kanssa. Pionipenkkiin viime kesänä levinnyt valkovuokkojen saareke on laajentunut.


Ja seuraavaksi sinne hyökkää kielojen armeija kiven reunan turvin. Niitä on joka puolella.


Sinisilmät ovat ensimmäiset kukkijat.


Iltapäiväksi oli tiedossa nuorisoa paikalle ja ruokaa, jonka joku muu laittaisi. Sitä odotellessa pyyhälsi pihaan moottoripyörä ja yllätysvieraita. Olivat ohikulkumatkalla. Pikaiset kahvit ja kuulumiset. Tarjosin tuunattua toscakakkua ja jäätelöä sokeroiduilla mustikoilla. Nyt jo tarkeni kahvitella ulkona. Soitin omalle äidille, kun vieraat olivat lähteneet.

Päivän pääruoka oli yllätys yllätys HAMPURILAISET omasta grillistä ja omavalintaisilla täytteillä. Jälkkäriksi lettuja. Itselle ja miniälle Fresitaa, miehille limsaa. Kuultiin monivaiheiset polttaritapahtumat. Nuorilla on hauskaa ja se on ihanaa.


Alla vielä kuva kaikista kukkasistani. Kiitos teille! Lapseni ovat parasta mitä olen elämässäni aikaan saanut. Kaupanpäällisenä tulee miniöistä parhaita.


Ensi viikolla ehkä jotain tomaatintaimista. Viime kesänä Sisisliasta tuomieni tomaattien siemenet ovat itäneet hyvin.

torstai 9. toukokuuta 2013

Lihamureke pekonikäärössä ja tuunattu toscakakku

Olen aina pitänyt lihamureketta jotenkin tylsänä ruokana enkä muista sitä itse koskaan tehneeni, mutta kun näin Nigellan version, jossa oli keitettyjä kananmunia sisällä, niin innostuin kokeilemaan.  Minulla on vielä jonkin verran poronjauhelihaa pakastimessa ja sekoitin sitä puolisen kiloa ihan perus sika-nautaan. Ihan tarkalleen en taaskaan mitannut aineksia, mutta lopputulos oli ihan mieletön! Tämä on oikeaa äijäruokaa.


Lihamureke pekonikäärössä

Keitä ensin kolme kananmunaa

Taikina:
kilon verran jauhelihaa (poroa ja sikanautaa tai muita lihoja)
n. 1 dl ruokakermaa
n. ½ dl korppujauhoa
n. 3 rkl worchesterkastiketta
1 muna
1 dl Rainbow paahdettua sipulirouhetta
ruususuolaa, mustapippuria, muskottia, paprikajauhetta ja ripaus cayannepippuria

Sekoita taikina käsin ja laita puolet pellille leivinpaperin päälle. Kuori munat ja laita ne peräkkäin taikinan päälle. Levitä loput taikinasta päälle ja muotoile mureke tasaiseksi. Levitä pekonisiivut päälle (175g paketti).

Murekkeen kylkeen tein Olga Temosen lohkoperunoita. Eli pestään perunat ja halkaistaan ne neljään osaan. Maustetaan kulhossa öljyllä, soijalla, suolalla, pippurilla, cayannepippurilla ja timjamilla.

Kaikki uuniin yhdellä kertaa 200 asteeseen 50-60 minuutiksi.

Aika hauskannäköinen, vai mitä?

Minun piti lopettaa kaikenlainen leipominen, jotta laihtuisin edes viisi kiloa ennen juhannushäitä, mutta lipesin taas.


Tuunattu toscakakku

Alkuperäinen ohje on Leila bakar -ohjelmasta nimellä Toscakaka med persika  www.recept.nu
Korvasin persikat päärynöillä. Därför, att det fanns inga persikor i butiken.

Pohja:
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
75g sulatettua voita
0,75 dl kermaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu, jäähtynyt voi ja kerma. Sekoita kuivat aineet ja lisää munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (laita leivinpaperia pohjalle) ja asettele viipaloidut päärynät taikinan päälle. Paista 175 asteessa 20 min.

Päällinen:

50g voita
0,5 dl siirappia
1 dl sokeria
0,75 dl kermaa
50g mantelilastuja
yht. 2 dl auringonkukan- kurpitsan- ja seesaminsiemeniä

Sulata voi kattilassa ja lisää muut aineet. Laita kakun päälle ja paista vielä 15 minuuttia.

Helatorstai oli ihan hyvä päivä. Aurinko paistoi, sain siivottua kukkapenkkejä ja istuskelin pihakeinussa. Kävin Turun tuolla puolen puutarhaliikkeessä kokemassa puutarhaterapiaa. Ostin kuusi mansikantaimea (Ria) ja laitan ne johonkin laatikkoon kasvamaan. Niin, ja löysin lohenpunaisen kehäkukan siemeniä!



sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Mascarponejäätelöä jälkiruuaksi

Ihan aluksi haluan ylistää Aboa Gospel -kuoroa, joka esiintyi lauantaina Turun Mikaelin kirkossa. Loistava ilta, oli tuttua ja uutta gospelia. Solistina lauloi Diandra Flores, jonka mieletöntä ääntä en ole aikaisemmin kuullutkaan. Oli siinä kirkon seinillä vastaan tulemista. Kiitän, että minut kutsuttiin!
Sitten ruokaan. Jääkaapissa on ollut jo parin viikon verran päiväyksensä menettänyttä luomumascarponea ja olen miettinyt mitä tehdä siitä. Maistuu vielä ihan hyvältä eikä raaski poiskaan heittää. Nettiä selailemalla löysin tämän brittiläisen Matt Tebuttin ohjeen. Pakastimesta löytyi  muutama valmis suklaafondant, jotka sai lämmittämällä ihan hyvään kuosiin. Aika hyvä makuyhdistelmä. Lautanen on kierrätyskeskuksesta.

Mascarponejäätelö (Matt Tebutt)

350ml vettä
150g sokeria
2 sitruunaa (kuoret raastettuna ja mehut puristettuna)
400g mascarponea
Kiehauta vesi, sokeri ja raastettu kuori. Kun sokeri on sulanut, siirä kattila pois liedeltä. Lisää mascarpone ja sitruunanmehu. Sekoita sileäksi. Jäähdytä ja laita jäätelökoneeseen (jos on). Muutoin laita sopivaan rasiaan ja vie pakastimeen jäätymään muutamaksi tunniksi.

Pääruuaksi tein jo viikolla himoitsemiani uuniperunoita ja niiden kanssa kahta eri täytettä. Toisen katkaravuista ja toisen lämminsavulohesta. Pohjana käytin turkkilaista jukurttia hieman kermaviilillä ohennettuna. Mausteeksi suolaa, mustapippuria, sitruunapippuria, sitruunanmehua ja tuoretta tilliä. Mies ja teini sanoivat, että on vaikea päättää kumpi on parempi.

Katkaraputäyte

Sitten vielä parsapiirakkaa jo toistamiseen tällä viikolla. Tämä ohje löytyy blogista
pikkuleijonajapuolivaltakuntaa.blogspot.com. Kannattaa kokeilla.

Oli oikein mukava viikonloppu. Palmu oli yökylässä (polttariviikonloppu) ja niin siinä on käynyt, että ulkona ollessa Palmu vahtii enemmän meitä kuin me Palmua. Ei lähde pihasta.
Aurinkoista ja lämmintä viikkoa toivon. Pihatyöt on miltei tehty. Seuraavaksi voi ryhtyä miettimään uusia istutuksia ja entisten siirtämistä. Sehän ei lopu koskaan. Ja hyvä niin.

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Pekoni-parsapiirakkaa vapuksi ja muitakin mukavia juttuja

 En ole postaillut pariin viikkoon, mutta nyt Vapunpäivän aamuna ennen pihatöihin lähtöä (Palmun kanssa) on sopiva hetki.
Melko raskaaksi kokemani kevään vastapainoksi ehdotin taannoin sukulaiskevätristeilyä ja reissu oli onnistunut. Fresita näköjään maistuu meille aina, myös taskulämpimänä. Mukavaa, että lähditte mukaan! Tehdään siitä perinne.
Viime viikonloppuna aloitin haravoimisurakan ja kannoin puutarhakalusteet (huom. yksin!) kuistille vappua ajatellen. Kuvittelin nauttivani siellä aamukahvin ja croissantin, jossa on brietä ja aprikoosihilloa sisällä. Haaveeksi jäi. Aurinko paistaa, mutta kylmä on.

Koska parsan sesonki on juuri nyt ja sitä oli kaupassa runsaasti tarjolla, kokeilin pekoni-parsapiirakan tekemistä. Ohje on ollut joskus Kotiliedessä ja se on berliiniläisen Seija Mielken luoma.

Pekoni-parsapiirakka

500g valmista voi- tai lehtitaikinaa
600g vihreää tai valkoista parsaa
140g pekonia
150g mozzarellaa raasteena (tai siivutettuna)
3 munaa
1dl kermaa
1 dl maitoa
0.5 dl valkoviiniä (mitä sattuu olemaan)
1 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria
hakattua persiljaa

Anna lehtitaikinan sulaa ja kauli se. Levitä voidellun uunivuokan pohjalle ja reunoille.
Kuori parsat (poista juuresta puumainen osa) ja pilko pieniksi paloiksi. Keitä vihreää parsaa suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä muutama minuutti (valkoista parsaa 10 minuuttia). Jäähdytä palat nopeasti kylmällä vedellä.
Pilko pekoni ja paista rapeaksi.
Levitä parsapalat, pekoni ja mozzarella taikinan päälle ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.
Sekoita kulhossa kerma, maito, munat, viini ja mausteet. Kaada esipasitetun piirakan päälle, ripottele persiljasilppu (ja muutama voinokare) pinnalle. Paista vielä 25 minuuttia.

Mitään kovin kevyttä syötävää ei piirakka ole, mutta hyvää se on. Juomaksi valitsin Alkosta pirskahtelevan, Espanjan Valenciasta tulevan Estrella Frizzanten, joka maksoi alle seitsemän euroa. Hyvin sopi tuon piirakan kanssa.

No, on meillä juotu tänä vuonna simaakin. Sitä ei vain ole tarvinnut koskaan tehdä, koska yksikään meidän lapsista ei ole sitä suostunut juomaan.


 Kahden litran satsi simaa.

Maailman paras puutarha - ym. lehti.